Za lahodným šálkem kávy nemusíte nutně mířit do kavárny. Svou oblíbenou pauzu se skvělou chutí a vůní si jednoduše přichystejte doma. Není nutné být znalcem kávy, stačí dodržet jen několik jednoduchých pravidel a vaše kuchyň se rázem promění v baristickou laboratoř se skvělými výsledky.
1. Na rutinu nemůžete spoléhat
Typická příprava české kávy znamená zalít horkou vodou mletou kávu. Je to ten nejrychlejší a nejzažitější způsob, chuťovým buňkám však moc nelichotí. Zkuste proto vyměnit „českého turka“ za jiný způsob přípravy. Nejspíš budete překvapení, jak snadno lze v domácím prostředím vykouzlit dobré kafe. Ať už si vyberete moka konvičku, french press, chemex nebo třeba džezvu, novou přípravu se naučíte velmi rychle třeba podle videa nebo některého z mnoha článků na internetu.
2. Dobrá voda je začátek
Je jedno, zda jde o jídlo nebo nápoj, oboje končí a začíná s kvalitními surovinami. Na svou kávu proto používejte jenom vodu, která chutná sama o sobě. Spíše, než destilovanou vodu zvolte vodu přirozeně bohatou na minerály. Důležitá je též teplota, kterou zrnka kávy zaléváte. Vyhněte se vařící vodě a dejte přednost teplotě pod bodem varu. Stačí nechat uvařenou vodu chvilku odpočinout.
3. Základem je kvalitní a čerstvě mletá
Kvalita kávových zrn je alfou a omegou lahodného nápoje. Stejně tak je důležité, aby byla vaše káva čerstvě namletá. Vyhněte se sáčkům s mletou kávou, u nichž nemůžete s přesností určit, kdy k mletí došlo. Mnohdy se totiž stává, že na pultech leží už pěknou řádku měsíců a tím ztrácí na chuti i vůni. Pod značkou kávy Latino Café najdou kávomilové na 60 druhů káv z celého světa od prověřených pěstitelů. Ti posílají svou úrodu do Česka nepraženou, aby si zachovala svou čerstvost. V pražských Holešovicích se pak praží až těsně před tím, než se ve speciálních obalech odebere na cestu domů k zákazníkům. Milovníci kávy se tak mohou soustředit jenom na dobrodružnou výpravu za svou nejoblíbenější chutí.