kaki

Vyrostlo ve slunné Valencii ve Španělsku a představuje výtečnou zdravou svačinku a skvělou ingredienci do vaření i pečení. Kaki Persimon Bouquet si zkrátka zamilujete na první ochutnání. Právě teď ho můžete najít na pultech obchodů - sezóna kaki totiž právě začíná! Na první pohled vypadá jako oranžové rajče. Měkký plod bez pecek se však neřadí mezi zeleninu. Tento „pokrm bohů“ je velmi zdravý - posiluje imunitu, obsahuje vitamíny, vlákninu a důležité minerály, upravuje zažívání a příznivě působí také na snižování hladiny stresu.

 

Hrušku nebo jablko si můžete stejně vychutnat jako kaki Persimon Bouquet. Kaki můžete též posypat citrónem nebo skořicí a na pár minut zapéct. Lahodný je i kaki džem. Pokud však rádi zkoušíte v kuchyni nové recepty, ochutnejte kaki perník a kaki pečené s mletým masem a sýrovo-hořčičnou omáčkou. Dopřejte si výtečný experiment, který budete díky skvělé chuti muset brzy zopakovat!

Kaki perník

5 kaki Persimon Bouquet
4 lžíce másla
2 velké vejce
100 g pískového cukru
100 g hnědého cukru
1 lžičku vanilkového extraktu
280 g polohrubé mouky
1 prášek na pečení
½ lžičky soli
1 lžičku mleté skořice

Předehřejte troubu na 170°C. Nasypte do misky mouku, prášek do pečiva, sůl a skořici. V další misce smíchejte kaki nastrouhané na struhadle, máslo, vejce, vanilku, cukry a dobře zpracujte. Pomalu směsi s obou misek smíchejte, dokud se vše nespojí. Připravené těsto vylijte do vymazaného pekáče a pečte po dobu 45 až 55 minut, nebo dokud špejle nebude lepit.

Kaki pečené s mletým masem a sýrovo-hořčičnou omáčkou

2 nebo 3 velké kaki Persimon Bouquet (nakrájené na plátky silné 2 cm)
300 ml smetany ke šlehání
200 ml mléka
3 stroužky česneku
2 lžíce tymiánu
2 lžíce hrubozrnné hořčice
2 červené cibule
500 g mletého masa
150 g ementálu
olivový olej
sůl, pepř

V kastrůlku zahřejete smetanu, mléko, na plátky nakrájený česnek, jednu lžíci tymiánu a pozvolna vařte 10 minut – směs však nesmí bublat. Poté vmíchejte hořčici a dochuťte solí a pepřem. Na pánvi na olivovém oleji nechte zesklovatět cibuli nakrájenou na měsíčky. Přidejte mleté maso, tymián, sůl a pepř a nechte dusit 20 minut. Hotovou směs přesuňte do zapékací mísy. Posypte polovinou strouhaného sýra a zalijte polovinou smetanové omáčky. Navrch položte nakrájené kaki a posypte zbytkem sýra a omáčky. Pekáč vložte do vyhřáté trouby a pečte 30 minut při teplotě 200°C.

Kaki Persimon Bouquet roste na prosluněných svazích kolem španělské Valencie, kde nasává sladkost, než se dostane na váš stůl. Plody kaki Persimon Bouquet jsou k dostání od konce října např. v obchodní síti Kaufland, Globus a v kamenných maloprodejnách. Cena se pohybuje od 8 – 18 Kč za kus. Více informací na www.nejkaki.cz.

   

REKLAMA

Zdraví