víno

Pokud plánujete dovolenou na Novém Zélandě, kromě odlišné kultury, podnebí i krajiny na vás dýchne jedinečná atmosféra zdejších vinic. Ikonou novozélandského průmyslu je vinařství Villa Maria. Vinařství založil v roce 1961 Sir George Fistonich, který stále společnost vlastní. Víno bylo jeho vášní již od dětství. 

„Villa Maria dnes patří mezi nejvíce oceňovaná vinařství Nového Zélandu posledních třiceti let. První cenu získal G. Fistonich již v roce 1962, v době, kdy vlastnil pouze půl hektaru vinic. Dnes vlastní vinice a vinařství ve 4 regionech Nového Zélandu a vína se vyvážejí do více než 50 zemí světa. Od roku 1990 používá Villa Maria na všech svých vínech šroubové uzávěry. Vinařství bylo první na světě prezentované jako „cork free zone". George Fistonich věří, že právě toto rozhodnutí stojí za úspěchem a kvalitou jeho vín. Villa Maria vlastní vinice ve všech hlavních oblastech Nového Zélandu: Marlborough, Hawke's Bay a Gisborne. Mimo vlastních hroznů nakupuje surovinu od dalších cca 80 pěstitelů vín, kde si celoročně kontroluje kvalitu produkce,“ říká Kamil Gruncl z Global Wines.

Zodpovědnost k životnímu prostředí a organické vinohrady

Cílem vinařství Villa Maria je šetrné chování k životnímu prostředí a zajišťování obnovitelných zdrojů. V tomto stále rodinném vinařství cítí odpovědnost zajistit, že využívané zdroje jsou chráněny pro další generace. Všichni zde věří, že „udržitelnost zdrojů" není jen cílem k dosažení, ale dlouhodobou cestou. Villa Maria je členem sdružení Sustainable Winegrowing New Zealand (SWNZ) od jejího založení v roce 1995.

Tato vinařská iniciativa se snaží hledat „nejlepší" postupy pro práci na vinicích i ve vinařství tak, aby vyhovovaly potřebám dneška a neovlivňovaly nepříznivě možnosti zítřka. Všechny vinice a sklepy Villa Maria jsou již buď akreditovány v SWNZ, nebo v případě nových lokalit jsou v procesu získávání akreditace. Villa Maria v současnosti pěstuje a sklízí na vybraných vinicích v Aucklandu, Hawkes Bay a Marlborough bio-certifikované organické hrozny.

Tipy na vína Villa Maria:

Chardonnay East Coast, Villa Maria 

Bílé víno odrůdy Chardonnay, kdy část vína prochází malolaktickou fermentací a druhá část dozrává na kvasných kalech. Vůně vína je typicky odrůdová, jemná a svěží s tóny broskví, hrušek, citrusů a karamelu. Chuť příjemně navazuje na vůni – je svěží, lahodná, smetanová a jemná s téměř neznatelnými tóny dřeva a dotekem ořechů ve středně dlouhém závěru. Vhodné například s telecím, kuřecím nebo rybím masem. 

Sauvignon Blanc Cellar Selection, Villa Maria 

Bílé víno odrůdy Sauvignon fermentuje v nerezových tancích, poté několik týdnů leží na kvasných kalech. Vůně vína je elegantní, odrůdově charakteristická a jemná s decentními tóny angreštu a zralých citrusů. Chuť je plná, bohatá, extraktivní a krémová s typickými tóny ovoce, minerálů a dotekem citrusů. Víno má pevnou kostru s příjemnou kyselinou a dlouhým závěrem. 

Sauvignon Blanc Marlborough, Villa Maria 

Bílé víno odrůdy Sauvignon fermentuje v nerezových tancích. Vůně vína je výrazná, ovocná a odrůdově typická s tóny zralých citrusů, trávy a zralého angreštu. V chuti je mladé, svěží a suché. Má řízný, ovocný a odrůdový charakter. Ideálně doprovodí čerstvé mořské plody, krabí maso nebo zeleninové pokrmy. 

Sauvignon Blanc Reserve Clifford Bay, Villa Maria 

Bílé víno odrůdy Sauvignon fermentuje v nerezových tancích, poté zůstává dva měsíce ležet na kvasných kalech. Víno má bohaté a plné aroma rybízu, trávy a čerstvého citrusového ovoce. Velkorysý, mohutný a dlouhý závěr. Hrozny jsou z regionu Marlborough – Awatere Valley. Vinice se nacházejí velmi blízko moře, což ovlivňuje i charakter a kvalitu hroznů. V průběhu sezóny dochází k přirozenému vysoušení viničního podloží, a proto jsou všechny vinice uměle zavlažovány.  

 

   

REKLAMA

Zdraví