retenční nádrž

Nedostatek vody začíná být stále větším problémem nejen v pouštních zemích, ale také u nás. V posledních letech se v České republice stále snižovala hladina spodních vod a v řadě oblastí dokonce úplně vyschly studny. Deště na našem území bývají nyní bohužel spíše prudké, takže se do půdy nevsakuje dostatek vody, která jen bez užitku steče do řek.

Proto také u nás začíná hodně lidí přemýšlet o tom, jak velký luxus je používání pitné vody třeba na zalévání zahrady, nebo splachování toalety. Ano, složitě načerpaná, nebo z povrchových nádrží ještě složitěji upravená pitná voda se splachuje do toalet, a ještě za to platíme hrozně peněz. Věděli jste například, že průměrný člověk spláchne toaletu i 7x za den? Podle typu splachovacího systému je na jedno spláchnutí potřeba až 10 litrů pitné vody. Pokud bude třeba pětičlenná rodina celý den doma, může to znamenat jen za splachování dle lokality desítky korun za den. Ročně to může být i víc než 10 tisíc korun, které zmizí v kanalizaci.

Řešením jsou retenční nádrže na dešťovou vodu určené na zavlažování a splachování WC. Jedná se o sadu zahrnující vlastní retenční nádrž, čerpadlo, filtraci a k tomu nádobu na vyrovnání tlaku při splachování. Jejich výhodou je, že na tento druh nádrží je možné získat dotaci z programu Dešťovka 2, který je určen majitelům stávajících domů a získat v něm lze finance na pokrytí až 50 % způsobilých nákladů na pořízení retenční nádrže, systému hospodaření s vodou a úhradu potřebných zemních prací, případně dalších souvisejících náležitostí. Nádrže mohou být kulaté i hranaté a z hlediska konstrukce buď samonosné, určené k obetonování nebo dvouplášťové. Objem nádrží je 1 000 až 20 000 litrů. Vyberte si nádrž podle svých potřeb a ušetřete tak náklady na vodném.

   

REKLAMA

Zdraví