tajemství

Geniální polský hudební skladatel a klavírní virtuos Fryderyk Chopin zemřel velmi mladý, ve věku pouhých 39 let roku 1849. Vědělo se, že trpěl tuberkulózou, ale tajemstvím pro vědce i veřejnost bylo, co bylo vlastní příčinou smrti tohoto talentovaného muže, jehož život byl příliš krátký. Zdá se, že vědcům se podařilo důvod skladatelova skonu zjistit.

 

Chopin zásadně ovlivnil vývoj hudby i své následovníky. K jeho obdivovatelům patřil například i Bedřich Smetana. Čechy navštěvoval opakovaně a zajímavostí je, že jeho první učitelem hudby byl český pedagog a hudebník Vojtěch Živný.

Srdce nebylo pohřbeno s tělem

Fryderyk Chopin zemřel v Paříži a tam je také na hřbitově Père Lachaise pohřben, ale jeho srdce bylo přeneseno přes celou Evropu až do Varšavy do chrámu Svatého kříže. Stal se to přesně podle skladatelova přání, který se obával, aby nebyl pohřben zaživa. Srdce uložené v alkoholu bylo umístěno do jednoho z chrámových pilířů, ale nebylo to tak jednoduché, jak si Chopin přál.

Chrám spravovali poměrně rigidní kněží, kteří odmítali mít cokoli společného se srdcem člověka, který dle jejich mínění nežil správně. Trnem v oku jim byl zřejmě několikaletý poměr Chopina se spisovatelkou George Sandovou. Proto srdce v hermeticky uzavřeném skleněném obalu čekalo na umístění do pilíře 30 let, ale pak v něm zůstalo až do poničení chrámu během druhé světové války. Po jeho obnově se vrátilo na své místo. Podle všeho není srdce uloženo v lihu, ale koňaku.

DNA odebrat vědci nesměli

Dohady, zda Chopin skonal na cystickou fibrózu, tuberkulózu nebo něco jiného, byly důvodem sporů dlouhá desetiletí. Žijící příbuzní nedali souhlas s tím, aby byl ze srdce odebrán vzorek na analýzu DNA. Ani to vědce neodradilo, prozkoumali srdce alespoň důkladně zvenčí přes sklo a zjistili zajímavé věci. Jak vědci pod vedením Michaela Witta uvedli v článku zveřejněném v American Journal of Medicine, ačkoli sklenici se srdcem neotevřeli, mohou s vysokou mírou pravděpodobnosti potvrdit, že Fryderyk Chopin zemřel na komplikace spojené s tuberkulózou a bezprostřední příčinou jeho smrti byla zřejmě perikarditida, tedy zánět osrdečníku. Jeho srdce tedy nevydrželo zátěž, ale Chopinova hudba dělá radost lidem po celém světě i 170 let po skladatelově smrti.

Související články:

Tajemné kosmické záření? Už ne tolik, i díky českým vědcům!
VÍLÍ KRUHY NEJSOU ŽÁDNÁ KOUZLA

   

REKLAMA

Zdraví